Jakt

Jakt

Skydda våra jaktmarker

Afrikansk svinpest är ett stort hot mot både grisnäringen och jakten. Skulle viruset nå
Sverige skulle det medföra enorma kostnader för grisnäringen, och mycket stor påverkan på jakten.
I Baltikum där svinpesten har etablerats i vildsvinsstammen har traditionell jakt nästan
upphört helt. Jaktuttaget har minskat kraftigt. I Sverige kan svinproducenter, veterinärer, jägare
och myndigheter tillsammans se till att vi aldrig får in sjukdomen i landet.

Om viruset

Afrikansk svinpest orsakas av ett virus som smittar både tamgris och vildsvin.
Viruset är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön. Viruset kan spridas
på flera sätt:

  • Direktkontakt mellan tamgrisar och/eller vildsvin.
  • Blod på kläder eller utrustning.
  • Kött från smittade tamgrisar och vildsvin.
    Viruset finns kvar även om man fryser köttet. Viruset avdödas vid upphettning men kan finnas kvar i kallrökt, torkat och saltat kött.
  • Jakttroféer.
  • Viruset smittar inte till människa – men människor är en stor riskfaktor för att sprida viruset vidare.

Stoppa smittpsridning – 5 minuters arbete räcker!

1. Desinficera alltid utrustning efter varje jakt

  • Stövlar: Skrubba rent och ställ sedan i stövelbad
    med VirkonS.
  • Utrustning: spraya eller doppa i Virkon S. Används inte på utrustning känslig för rost, t.ex. vapen.
  • Kläder: Tvätta i +60C

2. Rapportera misstänkta fall.

Sveriges jägare är otroligt viktiga som fältets ögon och öron – rapportera fall med
självdöda vildsvin till SVA på rapporteravilt.sva.se

3. Undvik jaktresa till smittade regioner.

Har du jagat utomlands ska du tänka extra på det här:

  • Tvätta och rengör all utrustning och din bil redan innan du kommer tillbaka till Sverige.
  • Tvätta de kläder som du använt i högsta temperatur enligt tvättrådet.
  • Tvätta och desinficera din egen utrustning, stövlar, skor och
    jakthundarnas utrustning i VirkonS.
  • Bada jakthundar noga.
  • Besök inga svingårdar och delta inte i jakt på vildsvin i Sverige
    inom 48 timmar.
  • Ta inte med obehandlade jakttroféer eller obehandlat kött hem.
  • Viruset finns kvar även om man fryser köttet. Viruset avdödas vid upphettning men kan finnas kvar i både kallrökta, torkade och saltade charkprodukter.

Så används VirkonS

  • VirkonS är ett pulver som blandas med vatten.
  • Blanda 10g pulver per 1 liter vatten för att få en
    brukslösning på 1%.
  • Rengör utrustning från synligt smuts före desinfektion.
    Utrustning kan doppas i en lösning med VirkonS eller torkas
    av med en trasa som är doppad i lösningen.
  • Effekten är snabb: 30 sekunders kontakttid vid 40C dödar
    Afrikansk svinpestviruset.
  • Skölj av utrustningen med vatten efter verkningstiden.
    Använd inte vapen.
  • Blandad lösning har effekt ungefär en vecka. Rosa färg
    indikerar effekt.
  • VirkonS är dokumenterat effektiv mot mer än 500
    sjukdomar, däribland afrikansk svinpest.
  • VirkonS är säkert för människor och djur.

Referens angående svinpest:

https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/afrikansk-svinpest/

https://djur.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/sjukdomarochsmittskydd/smittsammadjursjukdomar/svinpest/afrikansksvinpest.4.4599d776162cc9bcbb96de26.html

http://djur.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/sjukdomarochsmittskydd/smittsammadjursjukdomar/svinpest/afrikansksvinpest/fragorochsvarafrikansksvinpest.4.41eb5c95163ce2f87267540a.html


32423