Mugg hos häst

Mugg hos häst

Mugg är ett samlingsnamn för sår och utslag i området runt karleden på häst. Om utslagen sprider sig upp på skenan talar man istället om Rasp. Mugg kan drabba alla hästar, men studier har visat att hästraser med mycket hovskägg är särskilt drabbade.

Symptom på mugg

 • Små sår och sårskorpor vid karleden, kan både vara vätskande och torra
 • Värme
 • Svullnad
 • Rodnad, framförallt hos ljusa hästar
 • Ömhet
 • Eventuell hälta

Det första tecknet på mugg är mindre sår och krustor vid karleden. Ibland uppstår värme och svullnad på grund av att inflammationen sprider sig.

Vad som orsakar mugg?
Mugg orsakas vanligen av bakteriella infektioner men kan också uppstå till följd av andra orsaker så som fotskabb (Chorioptes equi), fotosensibilitet och allergi. Huden är ett skydd mot oönskade organismer men hudens skyddsbarriär kan försämras om huden blir fuktig och/eller irriterad. Vid en skadad skyddsbarriär uppstår en lätt inflammation i huden där små sprickor bildas. I dessa sprickor kan mikroorganismer så som bakterier och svamp få fäste och orsaka en infektion. Huden vid karleden är känslig och hålls den inte torr och ren kan den lätt skadas. En av de vanligaste orsakerna till att en häst får mugg är för mycket fukt då vattnet torka ut huden. Det är därför vanligt att hästen får problem med mugg under vinterhalvåret då det regnar mycket och hagarna blir leriga.

För hästar som har ofta återkommande problem med mugg, ej svarar på behandling eller som har bekymmer året om rekommenderas att en veterinär kontaktas för att utreda grundorsaken och behandla därefter.

Följder av mugg

Hästen kan vara öm i det drabbade området vid beröring och som en följd halt på det angripna benet. Om mugg inte behandlas i tid kan den sprida sig uppåt och drabba huden på skenbenet, så kallad Rasp. En vanlig komplikation vid obehandlad mugg är lymfangit (lymfkärlsinflammation), ett tillstånd vilket innebär att lymfkärlen i hästens ben inflammerats. Lymfkärlen transporterar bort vätska från vävnaderna, men vid en inflammation i lymfkärlen sker inte detta som normalt. Vätska samlas då i hästens ben som sväller kraftigt vilket kan vara mycket smärtsamt för hästen och i värsta fall leda till kroniska skador.

Hur hanterar jag mugg?

Vid lindriga symtom på mugg kan man först försöka åtgärda detta själv. Förslag på åtgärder:

 • Tvätta bort och lös upp alla krustor i området med vatten och eventuellt en mild tvål exempelvis Lactacyd. Bakterier sitter under skorporna och det är därför viktigt att dessa avlägsnas. Sitter skorporna hårt försök inte att pilla eller riva bort dem – du risker då att skada huden ytterligare. Försök att lösa upp dem med hjälp av tillexempel olja eller vaselin.
 • Tvätta området med 1% lösning av Virkon™ S. Använd en ren tvättsvamp eller -trasa för att applicera lösningen på huden. Skölj av med rent vatten efter 10 minuter. Var mån om att lösningen inte kommer i kontakt med hästens ögon eller öron.
 • Torka försiktigt området torrt.
 • Smörj huden runt såren med en återfuktande och mjukgörande salva exempelvis Helosan®. Vid större utslag/sår rekommenderas att deponera en antimikrobiell salva i själva såren/utslagen, ex medicinsk honung.

Virkon™S har effekt mot bakterier och svamp som förorsakar mugg

Virkon™S är ett desinfektionsmedel med dokumenterad effekt mot bakterier, virus och svamp. Inget annat desinfektionsmedel på marknaden är lika väldokumenterat. Sammansättningen är unik och med bevisad effekt mot flertalet av de mikroorganismer som kan vara involverade vid mugg. Exempelvis Malazzia spp, Dermatophilus congolensis,, Staphylococcus aurus  och Streptococcus euqi. För mer information om mikroorganismer se vår hemsida: https://virkons.se/bakterielista/

Börja tvätta så fort du ser tecken på mugg för att förhindra spridning. Upprepa tvättningen dagligen. Blir inte muggen bättre efter några dagars tvätt eller om det sprider sig rekommenderas att kontaktar en veterinär.

Hur förebygger jag mugg?

I Sverige är klimatet ofta fuktigt. Det är därför viktigt att vara extra noggrann vid dagliga skötsel av hästen och ha rutiner för att hålla benen rena och torra. Undvik i möjligaste mån leriga hagar genom att se över dräneringsmöjligheterna av hagarna. Rengör boxen dagligen och se till att underlaget är torrt och rent. Skapa rutiner för städning och desinfektion av hästens närmiljö för att minska halten smittsamma mikroorganismer och därav smittspridningen.

Bakterier, svamp och virus är smittsamma mikroorganismer som kan smitta från en häst till en annan antingen via direktkontakt mellan hästar eller via ytor, utrustning, fordon och människor som kontaminerats av ett sjukt djur. Vaccination mot sjukdomar är viktigt, mediciner kan användas vid sjukdom men inget av dem kan erbjuda ett komplett effektivt och ekonomiskt skydd mot alla de organismer som hotar att kunna orsaka sjukdom hos hästar. För att minimera smittspridningen och risken att din häst ska drabbas av en smittsam sjukdom är det viktigt att ha regelbundna rutiner för rengöring och desinfektion. Virkon™ S är det ultimata desinfektionsmedlet med bevisad effektivitet mot flertalet av de virus, bakterier och svamp som kan orsaka sjukdom hos din häst. Vikron™ S är samtidigt skonsamt för både människor, djur och miljön.


Rutiner för rengöring och desinfektion:

Stallgång och box:

 • Avlägsna alla lösa föremål
 • Avlägsna allt organiska material så som lera, avföring, bäddning med mera
 • Rengör alla ytor, gärna med ett rengöringsmedel som löser upp smuts och fett. Använd vid behov en högtryckstvätt. Rengöring är viktigt att göra innan desinfektion för att få bäst resultat.
 • Desinficera alla ytor med en 1% lösning av Virkon™ S, antigen genom användning av en högtryckstvätt, mekanisk ryggspruta eller vattenkanna. Se till att alla områden blir blötlagda
 • Låt torka innan utrustning och ny bädd läggs

Krubbor, vattenkoppar, spannar och annan utrustning

 • Rengör krubbor, vattenkoppar och spannar gärna med ett rengöringsmedel som löser upp smuts och fett. Rengöring är viktigt att göra innan desinfektion för att få bäst resultat
 • Tvätta krubbor, vattenkoppar, spannar och annan utrustning med en 1% lösning av Virkon™ S Exempelvis med en trasa eller tvättsvamp. Se till att alla ytor blir blötlagda
 • Låt verka i 10 minuter och skölj sedan med rent vatten och låt torka

Hästtransport

 • Avlägsna allt organiskt material både invändigt och utvändigt (glöm ej hjulen) genom att använda en hård borste och/eller högtryckstvätt
 • Rengör alla ytor, gärna med ett rengöringsmedel som löser upp smuts och fett. Använd vid behov en högtryckstvätt. Rengöring är viktigt att göra innan desinfektion för att få bäst resultat.
 • Desinficera alla ytor med en 1% lösning av Virkon™ S, antigen genom användning av en högtryckstvätt, mekanisk ryggspruta eller vattenkanna. Se till att alla områden blir blötlagda Fördelsvis börja man utifrån och jobbar sig inåt
 • Låt verka i 10 minuter och skölj sedan med rent vatten och låt torka

Luftdesinfektion

Stalldamm och luftburet näsinnehåll ex efter nysningar kan sprida mikroorganismer. Virkon™ S kan användas för att minska antalet skadliga mikroorganismer i luften.

 • Spreja en 0,5% lösning av Virkon™ S i stallet med hjälp av en mekanisk ryggpump eller en trycktvätt med lågt tryck
 • Upprepa dagligen för bäst effekt. Kan utföras med djur i stallet

Källor

 1. Bergvall, Kerstin E. Equine Pastern dermatitis 8th World Congress of Veterinary Dermatology. 2016, 329-334.
 2. https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/halsolage-for-hast/fotskabb-och-mugg-studeras-i-hastprojekt/
 3. https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/sjukdomar/djursjukdomar-a-o/streptotrikos-hos-hast-dermatophilus-congolensis
Linda Nilsson
Doctor of veterinary medicine
Pharmaxim


32423